Fistel

En tid etter operasjonen viste det seg at deler av operasjonssåret ikke grodde skikkelig.  Til å begynne med så det ut som betennelse og materie i såret.  Etterhvert ble det klart at det egentlig dreide seg om at tarmen grodde seg fast i operasjonssåret og laget seg fistel, dvs. et hull ut, gjennom huden.  Det var altså tarminnhold som begynte å strømme ut over magen.  Dermed var det på tide å få på en stomipose nummer to.

Dessverre ble ikke dette et engangstilfelle.  Den stråleskadete tarmen innenfor levde nå sitt eget liv og det åpnet og lukket seg tilsammen 5-6 slike fistel-hull i løpet av september/oktober 2010 før de delvis slo seg sammen og roet seg til ett stort.

Så nå var det ekstra problematisk med vanlig ileostomi på magen, fistelstomi ved siden av, urinkateter foran og kateter rett inn i nyren på ryggen (pyelostomikateter).  Det ble mange slanger og poser å holde rede på.

Anne Berit ble etter 4 uker på Kvinneklinikken overført til palliativ avdeling på Røde Kors sykehjem.  Her gjorde de sitt beste for å stelle.  Personalet gjorde en god innsats, men dessverre med ett unntak.  Ingen sørget for at spesialister tok seg av pasienten tross våre både skriftlige og muntlige krav.  Først mot slutten av et 5 ukers opphold ble vi orientert om at vi måtte ta kontakt med stomiklinikken når vi kom hjem.  Ooops, -hallo:  Det fantes en stomiklinikk!  Og ingen hadde sørget for at Anne Berit kom dit, eller at noen derfra kom til henne.  Riktignok hadde der vært en stomisykepleier e.l., som det senere har vist seg å ikke komme fra stomiklinikken, og denne gjorde bare såret verre og større med sitt forsøk.

Fistelstomien ble etter hvert svært sår, hudløs og til dels smertefull.  Opp i et 10-15 cm stort rundt område ble hudløst.

Når vi etter utskriving fra sykehjemmet oppsøkte Boots apotek på Spelhaugen tok de en telefon til Stomiklinikken på Haukeland sykehus, som var orientert via Kvinneklinikken, og på et blunk var det ordnet med en haste-time.  Men allerede fra apoteket fikk vi med oss Cavillon barriere, en slags lakk, som dempet smertene i sårområdet omgående, og det begynte å gro litt etter litt.  Og nye stomiposer ble tilpasset av stomisykepleieren på Haukeland sykehus og sårene forsvant.

Start
Les kommentarer eller gi en kommentar